سوله های تیرورقی
سوله های تیرورقی نیز مانند بقیه سوله ها یک سازه فلزی است که به وسیله پیچ و مهره بسته می شود و یکی از قدیمی ترین نوع سوله به شمار می آید. کاربردهای مختلفی دارد . از جمله کاربردهای آن می توان به صنعت مرغداری ،کشاورزی ، آشیانه هواپیماها و ….. اشاره کرد.ولی متاسفانه محدودیتی برای کاربرد در صنعت دارد .این نوع سوله ها برای اندازه های کمتر از ۲۰ متر برای دهانه ساخته میشود. و به این دلیل در برخی از صنعت ها قابل استفاده نخواهد بود.
اتصالات سوله های تیرورقی
در این سوله ها از پیچ و مهره استفاده می شود و به صورت سنتی تکمیل می یابد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی این معایب برطرف شده و این سوله ها را به سوله های پیشرفته تری تبدیل ساخته است. . با توجه به نوع طراحی آن سوله و محاسباتی که برای ساخت این سوله در نظر گرفته است نوع اتصالات این سوله باید توسط افراد مجرب انجام گردد.
اجزاء تشکیل دهنده سوله های تیرورقی
اجزاء تشکیل دهنده سوله عبارتند از:
قاب اصلی ، بولت ،لایه ، والپست ، میل مهار ، پیچ و مهره ، تکیه گاه جرثقیل ، بادبند ، کف ستون ، قوطی ، آبچکان ، سایبان و تیر است .
که در ذیل تعریف مختصری در مورد برخی از این اجزاء داده شده است.
قاب اصلی:
قالب اصلی متشکل از تیر و ستون هایی است که برای ساخت آن ها از ورق های فلزی استفاده می شود، که با توجه به نوع طراحی آن برش خورده و جوش داده می شود.
والپست:
والپست در واقع ستون های فرعی است که در عرض دهانه سوله قابل استفاده است. و برای درب های بزرگ سوله به کار می رد. و در دیواره های عرضی آن قابل استفاده است.
لایه:
یک تیرهای زد مانند است که در روی ستون های اصلی قرار می گیرد و به طور افقی به موازات طول سازه برای پوشش سقف آن سوار می شود و به استحکام آن کمک بسزایی دارد.
بادبند:
این بادبندها به شکل ضربدری یا اریب متصل می شوند و برای مهار حرکت ستون های عرضی آن است.
تکیه گاه جرثقیل:
این تکیه گاهها به صورت افقی در طول سوله قرار می گیرد و به شکل ریلی قرار دارد.
سایبان:
سایبان همانطور که از اسمش پیداست، سقف سوله را پوشش می دهد و برای مهار در قسمت عرضی سوله قابل استفاده است.
مراحل ساخت سوله های تیرورقی
در ابتدا ساخت فلزی سوله در کارخانه زیر نظر مهندسین مربوطه انجام می پذیرد. قالب های اصلی در آن جا برش خورده و جوشکاری می شود و با پیچ و مهره بسته می شوند. در تمام مراحل برش و جوشکاری و حتی بسط کردن این قطعات زیر نظر کارشناسان مورد بررسی و کنترل کیفیت قرار می گیرد و عملکرد آن مورد تایید متخصصان است. در ساخت این نوع سوله ها اندازه و محاسبات حرف اول را می زند و اگر طبق محسابات عددی پیش برود در انتهای کار یک سوله ایده آل تحویل داده می شود. ایمنی در ساخت این نوع سوله بسیار حایز اهمیت است . پس باید در نظر داشت که نوع وسایل مورد نظر حتما مورد تایید کارشناسان مربوطه قرار بگیرد . تا بتوان یک سوله مستحکم ساخت که رضایت مشتری را جلب کند.
لازم به ذکر است که در تمامی مراحل ساخت این سوله ها، باید بررسی کامل توسط کارشناسان مربوطه انجام گیرد.
با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در ساخت انواع سوله ها معمولا کمتر از این نوع سوله های تیرورقی استفاده می شود و سوله هایی از جمله سوله خرپایی که آمیخته با علم روز طراحی و ساخت می شود و معایب سوله های تیر ورقی و غیره را تا جای امکان برطرف کرده و مزایای را نیز گسترش داده است. این سوله یعنی سوله های خرپایی مورد استقبال صنعتگران قرار گرفته است و کاربردهای زیادی دارد.